POSEM EN MARXA ELS OBJECTIUS DEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ODS)

 Els Objectius del desenvolupament sostenible (ODS), oficialment coneguts mitjançant l’agenda per “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible”, són un conjunt d’objectius relacionats amb el futur desenvolupament internacional creats per les Nacions Unides i promoguts com a Objectius mundials per al desenvolupament sostenible. Els ODS són vàlids del 2015 al 2030. Hi ha 17 objectius i 169 metes específiques per a aquests objectius.

Els ODS són el resultat d’un procés de negociació que va involucrar 193 estats i la participació sense precedents de la societat civil amb una representació àmplia dels punts de vista de les diverses parts interessades, ONG, empreses, etc. Els ODS són d’ampli abast i s’hi aborden de manera interconnectada els elements del desenvolupament sostenible: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient.

objectius_capcalera

Moltes coses poden canviar en el teu món en 15 anys. Pots haver format una família o es pot haver ampliat la que ja tens. Pots haver aconseguit el treball dels teus somnis o pots haver fet, per fi, aquest viatge amb el qual tant has fantasiat.

A totes les nacions els toca comprometre’s amb aquesta Agenda universal d’accions que poden convertir el món en un lloc millor.

Però, segons els especialistes, per aconseguir totes aquestes metes, s’ha de passar per un procés de reflexió i haver posat en marxa un pla d’acció per assolir cada un dels objectius.

Com aconseguim un món més igualitari entre homes i dones? Què fem per reduir la pobresa infantil? Com aconseguim assegurar l’accés a l’educació per a tots els infants? Què necessitem per erradicar la malària o la tuberculosi? Les respostes a totes aquestes preguntes seran les que marcaran l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Les metes ja estan escollides, ara toca que ens posem en marxa.

PER QUÈ ELS ODS PODEN CANVIAR EL TEU MÓN?

Els 17 Objectius de desenvolupament sostenible i les 169 metes tracten de completar el que els Objectius de desenvolupament del mil·lenni no van aconseguir i d’estimular l’acció dels governs en els propers 15 anys en àrees molt importants per als nens i les nenes.

En termes d’infància, per exemple, s’aposta per posar fi a la mortalitat entre nadons i nens menors de cinc anys en els propers 15 anys. Es proposen, també, mesures per posar fi a totes les formes de desnutrició abans del 2030.

Un altre dels objectius és protegir tots els infants de la violència, l’explotació i l’abús; erradicar el matrimoni infantil, eliminar el treball infantil en totes les seves formes, així com garantir que tots els nens i les nenes accedeixin i romanguin en el sistema educatiu.

Una agenda ambiciosa però plausible, que canviarà el món per a tots!

COM CANVIARAN ANDORRA ELS ODS?

Els governs del món, inclòs el d’Andorra, hauran d’aplicar l’Agenda 2030 en les seves polítiques domèstiques i de la cooperació internacional per assolir els 17 ODS i les 169 metes, i generar així millors oportunitats i benestar per a tothom. Tots els governs hauran d’adoptar mesures per complir els objectius.

Conèixer els ODS i demanar al nostre Govern que treballi per complir les seves metes és responsabilitat de la ciutadania activa. Si entre tots aconseguim que es posi en marxa, t’imagines com serà el teu món el 2030?

Contingut dels ODS i els pictogrames

Material promocional

Audiovisual per donar a conèixer els ODS als escolars (en espanyol)