IYL_Logo_WhiteVert_CATSón molts els que només associen el científic Isaac Newton a una poma caient d’un arbre. Tanmateix, tot estudiant un raig de sol amb l’ajuda d’un prisma de vidre, va demostrar que la llum blanca de fet està composta de set colors diferents: vermell, taronja, groc, verd, blau, anyil i lila. Els colors vénen de la llum; de fet, tot color és llum.

De la mateixa manera que Newton va revelar l’espectre de colors que componen la llum blanca, nosaltres hem de revelar al món la importància de la llum en la construcció d’un futur més sostenible i pacífic. Per aquest motiu, l’any 2015 ha estat designat per les Nacions Unides com l’Any internacional de la llum i de les tècniques que utilitzen la llum. Organitzat sota la direcció de la Unesco, aquest Any és una ocasió única per sensibilitzar l’opinió pública sobre les solucions que les tecnologies que utilitzen la llum poden aportar als reptes mundials en matèria d’energia, educació, agricultura i salut. Aquestes tecnologies podrien transformar el segle xxi de la mateixa manera que l’electrònica va transformar el segle xx.

Tot al llarg de l’Any, la Unesco reunirà les principals parts implicades, incloent-hi les societats i les unions científiques, les estructures d’ensenyament, les plataformes tecnològiques, les organitzacions sense ànim de lucre i els col·laboradors del sector privat. Junts, demostraran de quina manera les tècniques que utilitzen la llum poden millorar la qualitat de vida en els països desenvolupats i en via de desenvolupament, ja sigui per a l’educació per un desenvolupament sostenible (l’estudi esdevé sovint gairebé impossible després de la posta de sol als països en via de desenvolupament), la reducció de contaminacions lumíniques i el malbaratament d’energia, l’autonomització de les dones en la ciència i la sensibilització dels joves.

L’Any internacional de la llum 2015 serà inaugurat els dies 19 i 20 de gener del 2015 a la seu de la Unesco a París. Aprofitant aquesta ocasió, la campanya internacional “1.001 invents, i l’univers d’Ibn Al-Haytham” serà presentada a la Unesco amb la col·laboració de 1001 Inventions, una organització de valorització del patrimoni cultural i científic. Aquesta campanya inclourà una sèrie d’exposicions interactives, tallers i espectacles que il·lustraran l’univers d’aquest físic, filòsof i matemàtic reconegut. Ibn Al-Haytham, un erudit del segle 10 originari de Basra (Iraq), és considerat molt sovint com el pare de l’òptica moderna. Va fer descobriments decisius en òptica geomètrica i fisiològica, en matemàtiques i en astronomia, i va contribuir a establir els fonaments del mètode científic modern.

“Em plau obrir aquesta campanya internacional sobre l’univers d’Ibn Al-Haytham amb la col·laboració de 1001 Inventions, a fi de promoure les ciències de la llum per al benefici de tots”, ha declarat la directora general de la Unesco, Irina Bokova. “Tot i ser mil·lenària, la vida i l’obra del científic revolucionari i humanista Ibn Al-Haytham no ha estat mai tan pertinent com ho és ara.

Aquest Any serà l’ocasió de commemorar les realitzacions dels pioners que han obert la via a la nostra comprensió de la llum:

  • 1015 – Tractat d’òptica d’Ibn Al-Haytham.
  • 1815 – Augustin Fresnel i la natura ondular de la llum.
  • 1865 – James Clerk Maxwell i les ones electromagnètiques.
  • 1915 – La teoria d’Einstein de la relativitat general, exploració de la llum a través del temps i de l’espai.
  • 1965 – Descobriment del fons difús cosmològic (o radiació fòssil) per Arno Penzias i Robert Wilson. Desenvolupament de la fibra òptica per Charles Kao, que ens ha permès accedir a les tecnologies transformadores d’avui, com la banda ampla.

Més informació sobre l’Any internacional de la llum:

www.light2015.org

Acte de inauguració, 19 de gener del 2015

Acte de inauguració