in_support_audiovisual_catalan
SALVEM LA NOSTRA HERÈNCIA PER A LA GENERACIÓ PROPERA
Data: 27/10/2013
Lloc: Teatre comunal d’Andorra la Vella
Hora: 12h
Organitza: Arxiu Nacional d’Andorra. Secció d’audiovisuals en col·laboració amb el Cinamb el suport de la CNAU
L’acció va consistir en l’elaboració i projecció d’un documental sobre la vida professional de Jordi Sasplugas Mateu seguit de la projecció de la pel·lícula El món de Pau Casals produïda per Andorra produccions i dirigida per Joan Baptista Bellsolell [1967-1970].
Jordi Sasplugas Mateu: Encamp, 1942 – Andorra la Vella, 2012
Destacat i conegut per portar l’Hotel Mirador i en particular el restaurant de l’hotel L’Odre d’éol on es reunien activistes polítics i culturals d’Espanya i Catalunya, molts a l’exili[1].
A partir de l’organització de caps de setmana intensius de cinema a l’hotel, va impulsar el Cineclub a Andorra juntament amb Josep Farràs. Sasplugas també es va significar per la seva militància i activisme polític en el sí del Partit Comunista. Va se director de programació aliena[2] en el moment de la creació de la TVC. Capacitador i compromés va treballar molt intensament per donar visibilitat al cinema independent, fundador de l’Associació de productors de cinema independent de la Mediterrània, associació que ara dirigeix Isona Passola.. Els darrers anys de la seva vida va formar part del Consell Andorrà de l’Audiovisual, va impulsar durant dos anys el Festival internacional de cinema de muntanya que es va celebrar en dues edicions a Sant Julià de Lòria.
Seguit de la projecció del llargmetratge El món de Pau Casals (1971-1973) de producció andorrana dirigida per Joan Baptista Bellsolell[3], restaurada pel Govern d’Andorra l’any 1998 en motiu del 25 aniversari de la mort del músic català (el 22/10/2013 en fa 40) i dipositada a l’Arxiu Nacional d’Andorra. El director d’aquest llargmetratge, català exiliat i sempre compromès amb la resistència antifranquista va voler, amb els seus films, denunciar injustícies socials i polítiques i també defensar el cinema fet a Europa com alternativa a les corporacions.
En aquest documental es narra la vida del cèlebre músic i reconegut pacifista, en el context polític i social que va viure. Durant el seu exili va visitar als seus amics d’Andorra entre els quals el pare de Jordi Sasplugas. Una persona que comunica amb la música i les paraules la llibertat, la pau i la democràcia.
Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, aquest any amb el lema: “Salvem la nostra herència per a la generació propera”, l’Arxiu Nacional d’Andorra volem recordar, reconèixer una persona que es va destacar en el món de la difusió, la distribució, la producció i la dinamització cultural a través de la cinematografia i també l’herència de caire universal que ens va deixar Pau Casals a través de la seva música i serenitat amb un llargmetratge andorrà, restaurat i dipositat a Andorra. I també, destacar com tots ells van entendre l’art del cinema i de la música com una eina, un canal per moure consciències, despertar sensibilitats en defensa d’una societat plural i més justa. Aquest és el seu veritable llegat i així el volem reconèixer.
La projecció es va fer amb la col·laboració del Cineclub de les Valls i el Comú d’Andorra la Vella i amb el suport de la CNAU.
[1] Publicació Andorra 71. 693 anys després. D’Antoni Morell i Elidà Amigó. Entrevista
[2] Hemeroteca La Vanguardia http://hemeroteca.lavanguardia.com/search.html?q=jordi+sasplugas&bd=01&bm=02&by=1985&ed=01&em=12&ey=1995&keywords=&__checkbox_home=true&edition=&exclude=&x=37&y=17&excludeAds=true&sortBy=&order= (accés 17/09/2013)
[3] Joan Baptista Bellsolell era molt apreciat per Jordi Sasplugas. Aquest llargmetratge va ser patrocinat entre altres pel Bisbe i Copríncep Joan Martí Alanís i el president de la Generalitat de Catalunya Josep Tarradellas.