El dissabte 17 de setembre del 2011 la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO en col·laboració amb el Comú d’Ordino, va organitzar la conferència “La química amagada a la cuina” a càrrec del Sr. Pere Castells, responsable de recerca de la Fundació Alícia. L’activitat que va tenir lloc a Ordino, s’emmarcava dins els actes organitzats en motiu de l’Any Internacional de la Química i coincidia amb la 20a mostra gastronòmica d’Ordino.
Pere Castells, llicenciat en Ciències Químiques, en l’especialitat d’Orgànica, és responsable del departament de Recerca Gastronòmica i Científica de la Fundació Alícia, que promou la recerca en la cuina. Les seves invesigacions han estat centrades en el tema de les textures, introducció de tecnologia a la cuina i la divulgaciño de ciència relacionada amb la cuina.
La Fundació Alícia, alimentació i ciència, és un centre de recerca dedicat a la innovació tencològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Té una clara vocació social, en tant que centre obert a tothom, amb l’objectiu de promoure una bona alimentació.
És una fundació, creada per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, que compta amb un Consell Assessor presidit pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster.
EXEMPLE DE RECEPTES:
TRUITA SENSE OU:
Ingredients (per 4 persones)
300g patates
50g Ceba
200g Nata líquida
200g Aigua
3g Safrá
2g Agar-agar
NATA SENSE GREIX:
Ingredients
200g llet descremanda
1,4g goma garrofí
Sal, pebre i nou moscada
HAMBURGUESA DE BOLESTS:
Ingredients:
300g bolets variats (segons temporada)
1 ceba mitjana
75g alls tendres
20g mantega
1 g de metilcel·lulosa per cada 150g de mescla