El dissabte 17 de setembre del 2011 la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO en col·laboració amb el Comú d’Ordino, va organitzar la conferència “La química amagada a la cuina” a càrrec del Sr. Pere Castells, responsable de recerca de la Fundació Alícia. L’activitat que va tenir lloc a Ordino, s’emmarcava dins els actes organitzats en motiu de l’Any Internacional de la Química i coincidia amb la 20a mostra gastronòmica d’Ordino.
Pere Castells, llicenciat en Ciències Químiques, en l’especialitat d’Orgànica, és responsable del departament de Recerca Gastronòmica i Científica de la Fundació Alícia, que promou la recerca en la cuina. Les seves invesigacions han estat centrades en el tema de les textures, introducció de tecnologia a la cuina i la divulgaciño de ciència relacionada amb la cuina.
La Fundació Alícia, alimentació i ciència, és un centre de recerca dedicat a la innovació tencològica en cuina, la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. Té una clara vocació social, en tant que centre obert a tothom, amb l’objectiu de promoure una bona alimentació.
És una fundació, creada per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, que compta amb un Consell Assessor presidit pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster.

 

EXEMPLE DE RECEPTES:

TRUITA SENSE OU:

Ingredients (per 4 persones)

300g patates

50g Ceba

200g Nata líquida

200g Aigua

3g Safrá

2g Agar-agar

 

NATA SENSE GREIX:

Ingredients

200g llet descremanda

1,4g goma garrofí

Sal, pebre i nou moscada

 

HAMBURGUESA DE BOLESTS:

Ingredients:

300g bolets variats (segons temporada)

1 ceba mitjana

75g alls tendres

20g mantega

1 g de metilcel·lulosa per cada 150g de mescla