Un cop més, Andorra ha participat al Connecting Cultures que té lloc a Oman.

Noam Goldin és el  jove seleccionat que ha representat Andorra en aquesta edició que ha tingut lloc del 4 al 8 de febrer del 2017.

L’objectiu del projecte és promoure el diàleg cara a cara entre els joves a través de viatges curts pel desert. En aquest sentit, els joves compartiran vivències amb els participants de països diferents, tant del món àrab com de països occidentals. A més de la convivència entre persones amb diferents valors i cultures, que exposaran en diferents sessions, l’objectiu és que durant la seva estada debatin sobre l’estat del món i el seu futur.

Entre les qüestions que es busquen debatre hi ha quins malentesos es perceben en relació a cada cultura, què pensen els joves que es pot fer per reduir aquests malentesos, quines són les causes dels comportaments extremistes en les respectives societats i quines són les possibles solucions o com marcar la diferència o promoure canvis en la pròpia comunitat.

Abans de la seva participació a l’edició d’enguany, Noam Goldin ha fet dues presentacions a Andorra. La primera va ser el 18 de gener a les 13:15 al Col·legi Janer i la segona el 27 de gener a les 20 hores al Punt Jove de La Massana.

Andorra participa en aquest projecte des de l’edició 2012/2013 i el balanç sempre ha estat molt positiu. La Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO col·labora en la difusió, selecció dels candidats i seguiment dels participants d’Andorra.

” El dijous 2 de febrer del 2017 començava el meu viatge a Oman; un viatge que no tenia cap dubte que em canviaria en molts aspectes, ja que era el meu primer viatge sol i a més no viatjava com un turista qualsevol que viatja sense endinsar-se en la cultura del país que l’acull, hi anava a representar el país dels Pirineus, concretament els seus joves. També hi anava per ampliar els meus coneixements culturals d’arreu del món gràcies als companys meravellosos que coneixeria i amb els qui passaria moltes hores caminant, parlant i gaudint del desert durant cinc dies. Gent pura i sana de cor que contínuament regalaven somriures.

Tot i conèixer el projecte, mai no hagués pensat que aquest viatge m’arribaria a canviar tant, ni que sacsejaria els meus coneixements i els meus pensaments sobre el món i em mostraria quins són certs, quins són falsos i quins he de seguir desenvolupant (tot es pot seguir desenvolupant).

El projecte en el qual em vaig endinsar s’anomena Connecting Cultures, i pretén realment el que el seu nom indica: connectar cultures. Es tracta d’un projecte que el sultanat regala a la UNESCO (al món) per formar joves líders amb idees d’unitat i de pau, i que utilitza el vast paisatge del desert com a principal eina per als diàlegs que vam compartir durant cinc dies i quatre nits dinou joves d’Europa i del món àrab; concretament provinents d’Àustria, Eslovènia, Romania, Escòcia, Bèlgica, la República Txeca, Espanya, Croàcia, Tunísia, el Marroc, el Líban, Egipte, Jordània, Bahrain, Oman i Andorra.

Tots joves, però amb idees modernes, revolucionàries i d’unitat cultural de totes les nacions per a un futur millor.

Al llarg dels dies vam parlar de temes delicats, com ara els valors comuns entre les cultures, els estereotips, els extremismes, els mitjans de comunicació i els reptes per a nosaltres com a joves futurs líders de les nostres pròpies cultures (nacions).

Cada un d’aquests temes s’allargaven des del matí fins a la nit, i arribàvem a conclusions interessants, no només de com neixen aquests afers, sinó de com podem evitar-ne els efectes negatius.

Sens dubte recomanaria aquesta experiència a tothom. Tant se val el grau de tolerància cap a altres cultures, perquè són aquests tipus d’experiències les que et fan madurar i apreciar el que tens al costat sense que t’importi el color o la llengua de la persona que tens a la vora.

Noam Goldin Kohan

 

Més informació

 

Presentació a l’Escola Andorrana d’Ordino el dia 22 de març del 2017

 

Article del Periòdic d’Andorra: PA – 22-03-17 – Entrevista a Noam Kohan, alumne del Centre de Formació Professional