La Vall del Madriu-Perafita-Claror
Andorra abriga una vall singular: la Vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada per la Unesco, l’any 2004, patrimoni mundial com a paisatge cultural.
El paisatge cultural és una obra conjunta de l’ésser humà i de la natura que forma una unitat coherent.
La Vall del Madriu-Perafita-Claror té 12 quilòmetres de llarg, uns 42 km2, 1.850 metres de desnivell i representa prop del 10% de la superfície del país. Es reparteix entre les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.
Els relleus de la vall són variats i es deuen al seu origen glacial en forma de U. A la part alta de la vall, esculpida durant milers d’anys, la retirada de la glacera ha deixat una multitud de llacs disseminats (fotografies 1 i 13).
La vall ha estat sempre un lloc de pas i el fil d’unió entre França, Andorra i Espanya, el camí empedrat que la travessa o camí de la muntanya n’és l’autèntic símbol (fotografia 2). Destaquem el riu Madriu, que vol dir ‘mare del riu’. L’aigua captada permet produir l’11% de l’energia elèctrica generada al país i les aigües de la vall garanteixen el subministrament del 20% de l’aigua potable (fotografia 3).
Les activitats agrícoles i ramaderes hi han tingut un paper determinant: camps de cultiu, prats de dall, estructures de pedra seca (cortals, orris, cabanes de pastor) han contribuït a la creació del paisatge. Entremesaigües i Ràmio en són els dos exemples. Les bordes d’ús agrari i ramader, les cabanes i les feixes formen un conjunt ben integrat en el paisatge (fotografies 4, 5, 8, i 9).
Arribem a Fontverd, a 1.880 metres d’altitud, on hi ha una de les vuit cabanes de pastor que conté la vall (fotografia 6).
Encara que la petjada humana sigui discreta, les pastures d’alta muntanya acullen a l’estiu vaques i cavalls que desfilen per endinsar-se a la vall (fotografies 7 i 11).
Culminem al circ glacial de la vall a la capçalera del Madriu, regne del granit i dels estanys (fotografies 10, 12 i 13).
La Vall del Madriu-Perafita-Claror és un paisatge fràgil, vulnerable i irrepetible. Tenim l’obligació de protegir-la, per gaudir-ne en el present i per llegar-la dignament a les generacions futures.
Una de les activitats que es van portar a terme durant el curs escolar 2014/2015 és una exposició itinerant sobre la Vall del Madriu-Perafita-Claror. El curs escolar 2015/2016 la mostra tornarà a itinerar per diversos centres educatius d’Andorra.
Està formada per 13 panells d’1m x 1m amb fotografies de l’Àlex Tena.
CURS ESCOLAR 2015/2016
Exposición a l’Institut Espanyol de la Margineda:
Exposició a l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de Santa Coloma
CURS ESCOLAR 2014/2015
L’exposició a l’Escola Andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma, del 5 de novembre al 19 de desembre del 2014:
L’exposició al Centre de Formació Professional a Aixovall, del 19 de desembre del 2014 al 26 de gener del 2015:
L’exposició al Col·legi Janer, del 26 de gener al 23 de febrer del 2015:
En el marc d’aquesta exposició han tingut lloc dues xerrades a càrrec de la Sra. Susanna Simon Torralba, directora executiva del Pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror.
Dia, horaris i lloc: 29 de gener del 2015 d’11:35 a 12:30 i de 12:30 a 13:25 per als alumnes del diploma d’ensenyament professional en activitats esportives i de lleure del Centre de Formació Professional d’Aixovall.
Durada: 50 minuts
Continguts: L’objectiu de la xerrada era donar a conèixer als joves aquesta vall, patrimoni mundial i avui dia encara una gran desconeguda.
* Es va explicar breument als alumnes què són la Unesco, el Comitè i la llista del patrimoni mundial.
* Seguidament, es van presentar els valors patrimonials, tant culturals com naturals, que li han valgut a la Vall del Madriu-Perafita-Claror aquest reconeixement mundial.
L’exposició a l’Escola Andorrana de segona ensenyança d’Encamp, del 2 al 27 de març del 2015: