Art Camp 2008

k

k
k Blog Art Camp d’Andorra
k Blog Art Camp de Romania

d
ART CAMP – COLORS PER AL PLANETA

Any internacional del planeta Terra (AIPT) i Any europeu del diàleg intercultural

Data d’inici: del 23 juliol al 3 d’agost del 2008

El llenguatge universal que entenem més bé la majoria dels humans és l’art que, en les seves múltiples formes d’expressió, enriqueix tots els pobles del planeta. És per això que la trobada d’artistes de diversos països afavoreix la cooperació i l’enteniment entre els pobles.
En l’actualitat, un dels reptes més importants al qual ens enfrontem els habitants del planeta és la migració d’un nombre cada cop més gran d’éssers humans que, fugint de la fam, les guerres i la pobresa, es desplacen pel món a la recerca d’una vida millor.
El desafiament exigeix un esforç d’integració i comprensió entre humans de races i religions diferents en pro d’una convivència en què els diversos referents socials dels locals i dels acabats d’arribar siguin acceptats i respectats mútuament, i s’enriqueixin les cultures respectives amb el millor de cadascuna.

Aquest problema l’agreuja el desafiament més important al qual s’ha enfrontat mai la humanitat: el canvi climàtic, que ja comença a manifestar-se amb greus conseqüències en un futur pròxim, per a la vida de tots els éssers que ara mateix habitem el planeta Terra i els que l’heretaran.

La solució consisteix inevitablement a entendre’ns entre els humans de les diverses nacions i races, en un esforç conjunt per aconseguir aquests reptes, i trobar els camins de concòrdia, fraternitat i diàleg necessaris per afrontar i solucionar la situació actual.

L’objectiu principal de l’art-camp d’Andorra és reunir entre 5 i 10 artistes dels cinc continents per crear i parlar de l’important repte que ens marca el canvi climàtic i que la UNESCO recull en l’Any internacional del planeta Terra (AIPT). La celebració de l’AIPT té com a objectiu conscienciar la societat de la relació entre la humanitat i el planeta Terra. Les societats desenvolupades s’han convertit en el “factor no extraterrestre” més gran i més ràpid que pot modificar i alterar la dinàmica del planeta.

Arrel de la l’anada a Romania l’any 2007, la taula de diàleg i treball acollirà 20 artistes de l’art-camp Vlaicu Ionescu, que, amb el nom de From east to west–the colours of dialog, arribaran en caravana a Andorra a final de juliol per presentar la campanya de l’Any europeu del diàleg intercultural. En el seu viatge fins al nostre país hauran exposat les obres de l’art-camp de Romania per diverses ciutats europees (Viena, Venècia…).
Per a més informació, vegeu unes imatges de l’anterior art-camp Vlaicu Ionescu

Durant els 10 dies del Colors per al Planeta els artistes representants dels cinc continents i els 20 europeus, concentrats en un bonic paratge rural entre muntanyes, treballaran les seves obres i dialogaran sobre els problemes que afecten la comunicació entre els pobles del planeta i el repte que suposa el canvi climàtic.
Les activitats paral·leles al treball específic de cada artista, amb la seva creació i les activitats docents que s’estableixin amb joves de la parròquia, estaran relacionades amb el medi ambient i les característiques de la seva regió del planeta. Així mateix cada participant portarà exemples emblemàtics de la cultura del seu país (receptes de cuina, històries i llegendes, vestits tradicionals i música).

Més enllà dels ponts culturals i humans que crearà aquest art-camp, l’objectiu és ensenyar la importància de la interacció i el diàleg entre les cultures per a la cohesió social, la reconciliació entre cultures diferents i la instauració d’una cultura de pau. Els artistes professionals originaris de diversos països contribuiran, amb la seva creativitat i actitud, a establir ponts interculturals entre les nostres comunitats.
El grup internacional d’artistes passarà 10 dies a Andorra treballant en la seva obra així com amb joves del país, en tallers de creació, i descobriran valors comuns per aprendre a viure junts.

De les obres de l’art-camp se’n seleccionaran tres per artista per exposar-les en una sala d’exposicions del país i quedaran en propietat de les institucions col·laboradores en l’organització. A més a més, i si és possible, les obres es mostraran en països veïns o altres que es puguin oferir per fer una exposició de les obres seleccionades.
Un altre dels objectius de l’art-camp és redactar un manifest que, a títol personal i simbòlic, faran els artistes participants en l’art-camp a favor de l’entesa entre éssers humans de diferents races i pobles del món, en què, també se sol·licitarà a tots els governs del planeta la presa de consciència i actuació contra el canvi climàtic.

Es farà arribar una còpia del manifest, juntament amb un dibuix de cadascun dels artistes participants a la UNESCO i a la ONU perquè les dues organitzacions amb més reconeixement planetari comuniquin posteriorment el manifest als països que representen.